Suomessa käytettävät lääkkeet

Vajaatoiminta

Suomessa on käytössä 4 eri lääkevaihtoehtoa vajaatoimintaan.

  • Thyroxin
  • Liothyronin
  • Armour Thyroid
  • Erfan Thyroid®

Yleisin suomessa käytetty lääkitys on levotyroksiini eli synteettisesti valmistettu T4 hormoni joka kulkee kauppanimella Thyroxin. Tämä lääkitys korjaa suurella osalla vajaatoiminnan oikein annosteltuna.

Jos kuitenkaan pelkkä T4-lääkitys ei korjaa tilannetta, on olemassa myös T3-hormonilääke, mitä ensisijaisesti käytetään T4-hormonin rinnalla. Kauppanimeltään tämä on Liothyronin. Kyseessä on erityisluvallinen valmiste, mihin tarvitsee hakea lupaa Fimealta.

Suomessa käytetään myös eläinperäisiä valmisteita, näitä ovat Armour Thyroid ja Erfan Thyroid®, nämä valmistetaan jauhetusta sian kilpirauhasesta. Myös näihin tarvitaan erityislupa Fimealta.

Harvinaisissa tapauksissa yhdistelmähoito, tai eläinperäiset hoidot eivät toimi, jolloin käytetään myös kiisteltyä T3-monoterapiaa, missä synteettistä T3-hormonia käytetään yksistään. Hoitomuoto on vaikeampi, koska T3-hormonin puoliintumisaika on lyhyt ja tästä syystä valmistetta pitää ottaa useamman kerran päivässä (2-5x riippuen hoitovasteesta).

Eläinperäiset tuotteet ovat olleet markkinoilla synteettisiä pidempään. Nämä valmisteet sisältävät kaikki kilpirauhashormonit, eli T4, T3, T2, T1 sekä kalsitoniinia.

Ennen 1970-lukua kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidettiin yksinomaan eläinperäisellä hormonivalmisteella joka kehittettiin 1800-luvulla lampaan kilpirauhasesta kuivattamalla. Kuitenkin jo 1900-luvun alussa siirryttiin prosessissa käyttämään sian kilpirauhasta ja tällöin syntyi Armour Thyroid valmiste.

Sian kilpirauhasessa on aavistuksen enemmän T3-hormonia ihmisen kilpirauhaseen verrattuna, joten ei ole harvinaista, että jotkut lisäävät pienen määrän T4- hormonia tuotteiden rinnalle. Monet kuitenkin voivat hyvin pelkällä eläinperäisellä kilpirauhashormonilla.

Liikatoiminta

  • Tyrazol

Hypertyreoosin lääkehoitoon käytetään kilpirauhashormonien tuotantoa estäviä lääkkeitä eli tyreostaatteja. Suomessa pääasiallisesti käytetty lääke on karbimatsoli (Tyrazol).

Myöskin voidaan käyttää beetasalpaajia lievissä tapauksissa helpottamaan oireita. Näitä ovat propranololi tai metoprololi. Kauppanimeltään esim: Propral ja METOPROLOL